HORÚCE LETO 3: Finančná správa udelila pokuty za vyše 224.000 eur

04.09.2024 Bratislava

Bratislava 4. septembra (TASR) - V rámci letnej kontrolnej akcie "Horúce leto 3" zrealizovala finančná správa doteraz takmer 1950 kontrol. Z výsledkov vyplýva, že približne 41 % prevádzok si neplní povinnosť vydávať pokladničné doklady. Daniari od začiatku akcie udelili pokuty vo výške 224.300 eur. Informoval o tom v stredu hovorca FS Daniel Súkup.

Upozornil, že štátny rozpočet pri porušovaní týchto povinností prichádza o značné finančné prostriedky. "Finančná správa preto pristupuje k prísnejším opatreniam. Okrem zvýšenia počtu kontrol bude dôslednejšie vyhodnocovať závažnosť porušení a ukladať vyššie sankcie. Podnikateľom tak hrozia pokuty až do výšky 6600 eur pri opakovaných porušeniach. V najzávažnejších prípadoch môže byť podnikateľovi zakázaná činnosť alebo mu môže byť odobraté živnostenské oprávnenie," priblížil Súkup.

Finančná správa podľa neho naďalej považuje za dôležitú aj prevenciu. V týchto dňoch tak zasiela podnikateľom, ktorí majú pridelený kód pokladnice e-kasa klient, informáciu o ich povinnostiach, ktoré sa týkajú evidencie tržieb a vydávania pokladničných dokladov.

"Od tohto opatrenia si FS sľubuje, že podnikateľská obec si bude riadne plniť svoje zákonné povinnosti, evidovať tržby v systéme e-kasa a vydávať pokladničné doklady kupujúcim, aby tým predchádzala razantnejším opatreniam štátu. Finančná správa prostredníctvom údajov, ktoré sú zasielané do systému e-kasa, dokáže účinne vyhodnocovať plnenie daňových povinností jednotlivcami a tieto zistenia bude náležite využívať," doplnil hovorca.
 

Vyberte región

mark